Over mij

‘Wat wil je bereiken in het leven?’ vroeg mijn vader terwijl we uitkeken over de Egeïsche Zee.
‘Ik denk dat ik moet schrijven,’ antwoordde ik.
‘Is dat een kwestie van willen of van moeten?’
We liepen verder door het mulle zand. Ik dacht na. ‘Ik denk dat ik niet anders kan,’ antwoordde ik uiteindelijk. ‘Het is sterker dan ik.’

Zolang als ik me kan herinneren dansen er woorden door mijn hoofd. Soms ongrijpbaar als vogels in de lucht maar vaker laten ze zich gemakkelijker vangen. Inmiddels is het negentien jaar geleden dat ik met mijn vader over het strand wandelde van een Grieks eiland. Tot op de dag van vandaag kan ik het gesprek dat we die avond voerden woord voor woord herhalen. Ik weet zelfs nog dat ik een linnen omslagrok droeg en dat de bandjes van mijn slippers in de huid van mijn voeten stonden gebrand. Vanaf het moment dat ik uitsprak dat ik niet anders kon dan schrijven, werd het schrijven van een boek mijn droom.

Ik was geen kind dat schriften vol verhalen schreef al kon ik me wel bij vlagen verliezen in mijn fantasie. Schrijven beperkte zich in mijn geval langere tijd tot het maken van werkstukken die bij voorkeur gingen over het menselijk lichaam. Wat me vooral bijstaat uit mijn kindertijd, is dat ik leed aan een niet te stillen leeshonger. Pas op de middelbare school, ontdekte ik hoe ik al schrijvende mijn gedachten kon ordenen. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met het schrijven over alles dat me intrigeert dan wel bezighoudt.

Hoewel schrijven één van de weinige activiteiten is waarbij ik niet het gevoel heb dat ik beter iets anders kan doen, ben ik lang zoekende geweest naar mijn eigen stem. Pas toen ik na de vroeggeboorte van mijn jongste zoon besefte dat ik niet per se fictie hoefde te schrijven, ontspon zich het idee om een handboek te schrijven voor ouders van prematuren. Voor even voelde ik me weer het kind dat het meest van alles genoot van het maken van vuistdikke werkstukken. Met het verschijnen van het Handboek vroeggeboorte voor ouders van prematuren is de cirkel rond. Niet alleen schreef ik het boek dat in mijn dromen al gereed was, misschien ontgroeide ik daarmee ook eindelijk het meisje dat soms zo onzeker was over haar eigen kunnen.

Shanna de Jong (Papendrecht 1986) was in het verleden enkele jaren werkzaam als docent Nederlands op een categoraal gymnasium. Inmiddels richt zij zich steeds meer op het schrijven van zowel fictie als non-fictie. Afgelopen mei verscheen haar eerste boek bij Kosmos Uitgevers. Je kunt haar ook inhuren als freelance schrijver.